Thursday, 30 May 2013

Petua Refinance Rumah: Lain Penilai, Lain Nilainya..

Aku bercadang untuk menambah cash dalam tangan untuk tujuan pelaburan memandangkan cash aku telah habis ditelan zaman.

Nak pinjam cash kat bank, banker cakap "Boleh tuan. Memandangkan tuan pelanggan kami yang 'setia', kami boleh berikan RM100K dengan interest serendah 10% p.a.
Jawapan aku "BOLEH BLAH!!"

Jadi antara opsyen lain untuk aku dapatkan cash adalah dengan meng"refinance"kan apa aset yang dimiliki.
Kebetulan aku ada sebijik rumah ni yang dah abis tempoh idah or "lock-in period", dan setelah membuat kira-kira, aku decide "OK, mari pajak rumah ini"

Bermulalah kisahku terlibat dengan benda-benda refinance rumah.
Ala, sebenarnya bukan 1st time buat refinance. Aku dah beberapa kali berulang alik dari Ar-Rahnu untuk pajak emas dan 3 kali pajak sijil ASB untuk Overdraft. So, pajak atau refinance ini sama je. kalo ko tak boleh tebus balik, bank OR kedai pajak tu rampas/lelong harta ko. Simple!!

Cuma kali ni besar pulak benda yang nak dipajaknya, SEBIJIK RUMAH !

Gambar hiasan (bukan gambar rumah aku!!)


Hasil pembacaan dari blog-blog dan FB rakan-rakan, ada beberapa bank yang dicadangkan dan dari senarai tersebut, aku shortlisted 3 bank i.e. HxBx, CIxB dan AMBon yang memenuhi ciri-ciri atau pakej yang aku gemari yakni flexi loan daily rest.

Iklan sekejap !!

Selain dari bank-bank yang dinyatakan diatas, korang boleh window shopping pakej-pakej housing loan yang sedia ada melalui portal perbandingan kewangan peribadi cum mortgage broker seperti iMoney.my

Just put the property value & how much you want to borrow, iMoney.my will list down latest and best offer from local and oversea financing house. Fill up online application, select 5 best package to suit you, press Submit button and the iMoney staff will call you within 30 minute. Jadi, korang boleh jimat masa untuk pergi dari satu bank ke satu bank. 

Click to http://www.imoney.my/ms/pinjaman-perumahan now for more info.

Klik link ini.

Setelah melengkapkan semua dokumen, aku pergi ke bank-bank berkenaan sebab nak submit dokumen.
Conversation aku dengan ketiga-tiga banker ni lebih kurang camni:
Banker: Berapa estimate value rumah encik?
Aku: Saya rasa RM500K. Bape amount refinance saya boleh dapat?
Banker: 70% dari market value (MV) je kalo rumah lebih dari 2 bijik. Apa-apa pon, MV bergantung atas penilai rasmi bank.
Aku: OK. No problem.

2-3 hari selepas kejadian diatas, aku dapat panggilan dari banker.
Ternyata ketiga2 bank bagi MV yang berbeza, bukan sikit, jauh jugak larinya.

Bank A - RM 510 K
Bank B - RM 570 K
Bank C - RM 700 K

Walaupon ini adalah estimated MV from valuer bank masing2, tapi value inilah yang bank digunakan untuk menawarkan Letter of Offer (LO) kepada pelanggan nya.


Contoh LO yang aku dapat  !!
So, masa aku nak sign LO, aku tanya mamat banker tu.

Aku: Bro, pernah tak kes bila Valuer pegi cek property, nilai jadi turun?
Banker: Pernah la, biasa la tu.
Aku: Alamak, yeke..apa kes?
Banker: Antara kes nya, masa applicant submit permohonan, dia cakap dia sudah renovate rumah dia. Dari satu tingkat jadi 2 tingkat. So valuer estimate MV rumah tu based on area build-up baru lepas renovate.
Tapi bila valuer datang cek betul2, rupa2nya rumah tu renovate TANPA approval dari local authority. So, valuer tak berani bubuh nilai tinggi takut2 kena roboh rumah tu. Valuer mesti protect bank interest ma.
Aku: So, agreement apa macam?
Banker: Kena sign balik la, semua agreement baru. Value sudah lain kan..!
Aku: OK. (sign je la!)

Kesimpulannya, dapatkan MV dari beberapa penilai sebelum membuat sebarang transaksi. samada nak jual or refinance. Takut kalo valuer korang bagi MV rendah, nanti korang akan menjual rumah anda di bawah MV. Silap-silap 20-30% bawah MV.
(Unless kalo korang mmg nak jual murah, call and offer la kat aku ye!! hehe)

Nota kaki: Setelah customer agreed dan signed dengan pakej yang ditawarkan dalam LO, amaun yang ditawarkan masih boleh berubah bergantung kepada penilaian SEBENAR oleh valuer bank tersebut.


   

181 comments:

  1. boleh tanya apa maksud en farid dgn lock-in period tu?rumah dah hbs hutang ke?kalau rumah guna gov loan dapt refinance tak?terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lock-in period dgn bank lama...biasanya bank kenakan lock-in period 3-5 tahun utk setiap loan...maknanya kalo kita jual or refinance dlm tempoh tu, bank akan caj penalti 1% kot, dari nilai loan..gov loan i x sure, tp rasa 3 tahun gak kot..bole cek kat LO..

      Delete
  2. Salam tuan..

    Ada soalan nk diajukan... sy ada sebuah rumah...
    ada 2 laon.. 1 loan beli dan 1 loan topup.. bank CixB...
    Tempoh lock in sy akan abis tahun ini...
    Kalau saya refinance dgn bank lain, dia akan knock off kedua2 loan atau loan beli saja...
    Mohon pencerahan sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan.
      Saya xde pengalaman pasal top up loan. Tp biasanya, bila kita nak refinance, bank baru akan semak ada x apa2 sekatan atau kaveat atas property tu.
      Maknanya dlm geran nanti, lepas refinance hanya ada nama pemilik & bank baru sahaja. Xde dah cixb lagi.

      Delete
    2. Salam. Tumpang tanya.. Evaluater tu wakil dr bank ke? Berapa kena bayar kpd evaluater?

      Delete
    3. Salam. Tumpang tanya.. Evaluater tu wakil dr bank ke? Berapa kena bayar kpd evaluater?

      Delete
  3. Kalau islamic banking still ade lock in period ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend on bank. Yang LO aku dpt ni, ada lock-in 3 yrs. biasanya yg xde lock-in, interest dia tinggi sket..

      Delete
  4. Salam tuan,

    menarik dengan approach tuan berkenaan refinance.Saya pon ade buat refinance sekali haritu, mmg proses makan masa jugak.Lagi satu penilaian rumah mmg agak inconsistent from bank to bank.Sometimes rase x logik die letak value rumah kita.

    Apa pendapat tuan?Apa ciri2 lain utk pilih bank?Mungkin kalau objektif kite refinance utk extra cash agak berbaloi ambik bank yg kasik MV tinggi (70% out it), ke tak bagus mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sir Abby Ashraff,

      Terima kasih kerana suka blog saya.
      Sebenarnya refinance ni byk tujuan. Ada yang nak kurangkan bayaran bulanan, ada yang nak cash out sbb value rumah sudah naik.

      Saya cash out sbb saya nak standby bullet untuk downpayment 30% bagi membeli beberapa property lain yg bajet 100k ke bwh. at least 30K cash diperlukan bagi sebijik rumah.

      dlm tempoh standby tersebut, duit tadi boleh di parking dalam ASB yg memberi pulangan dalam 8%, ini sudah ok memandangkan interest yg bank dikenakan hanya BLR-2.4 or 4.2%.

      Pasal berbaloi ke x, bila kita cash out, kekadang instalment kita meningkat. jd x guna kalo bank bole bagi MOF 100% tapi kita tidak mampu nak bayar bulan2.

      Kalo tuan ingin refinance lagi, saya cadangkan amik lah daily rest flexi loan (walaupon sebenarnya ini idea tuan yang sarankan...haha)..akan saya ceritakan detail pasal daily rest dalam penulisan saya selanjutnya..

      tq

      Delete
  5. Ada tak geran2 umah En farid yang tak buat refinance lagi..pinjam satu..nak submit kat Bank..heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh en razal..kang abis duit refinance tu en razal buat sabung ayam..menang sorak, rumah tergadai, en razal..hehhe

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Ilmu yang sangat2 berguna tuan, CUMA 1 sahaja soalan saya :
    contoh rumah tuan beli RM 100k, selepas 3 tahun tuan buat refinance dan bank bg harga RM 150k pada tuan.. so cash tuan dapat :

    RM 150k (refinance)-RM 100k = RM50k

    tuan dpt RM50k sahaja atau lebih dari RM50k tu???? yang mana selalunya tuan dpt.. sebab kalau tuan dapat hanya RM 50k saja kira rugi la.. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan Shomet,

      Bukan sesimple itu kiraan dia.
      Kena tau
      (a) MV
      (b) Margin of Finance yg bank bagi, 70% or 90%?
      (c) Baki hutang bank lama
      (d) Legal fee + MLTA/MRTA loan baru
      (e) Denda lock-in period loan lama (jika ada).

      So, cash yang saudara dapat lepas refinance (x) adalah

      X = A*B-C-D-E

      Delete
  8. cuma soalan yg simple tuan farid..

    Kalau masa kita beli rumah ade 2 nama ( nama suami isteri ), bila nak refinance boleh tak tukar nama ke sorg je? ( nama suami sahaja )..saya xreti sgt psl rumah2 ni..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 nama tu dalam geran rumah ke 2 nama peminjam..?
      kalo 2 nama peminjam, takde masalah bila refinance jadi satu peminjam je..macam tutup loan lama, bukak loan baru..

      tapi kalo nak buang nama isteri dalam geran, proses dia lain..yelah nak buang nama isteri kan...kena check ngan lawyer

      Delete
  9. Salam en.farid,sy faris.
    Sy plan nk refinance rmh sy,tp msh ade baki 1 tahun lock in period.
    Ape pendapat en.farid? Sy ingn tahu lebih lanjut berkaitan flexi home daily rest. Ape perbezaan antara islamic finance dgn conventional? Last bt not least,mmg lambat ke bank nk disbursed duit yg kte da refinance tu?mohon pencerahan..terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Faris.
      before refinance, u have to consider a lot question
      1. why refinance? want to cash out or to reduce installment?
      2. what do u want to do with cash out $$$? buy asset or liability?
      3. lock in penalty cost? normally in 2-3% of total loan approved. Kalau loan lama 200K, penalty dalam rm6000.
      4. berapa MV?

      so summary dia

      Kena tau
      (a) MV
      (b) Margin of Finance yg bank bagi, 70% or 90%?
      (c) Baki hutang bank lama
      (d) Legal fee + MLTA/MRTA loan baru
      (e) Denda lock-in period loan lama (jika ada).

      So, cash yang saudara dapat lepas refinance (x) adalah

      X = A*B-C-D-E

      so u decide untung ke tak..sbb in my case, installment naik dari 1200 ke 2200 selepas refinance..

      Delete
  10. Berapa lama biasanya tempoh buat refinance rmh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sign LO bulan 5, sampai sekarang masih belum dapat cash...so tatau berapa lama...i will update in next entri once duit dah masuk..

      Delete
  11. Salam... Sy lin dr melaka.. Rumah sy duduk skg dh 5thn 6 bln. Loan dgn bsn. Hrga rumah masa beli rm170k. Soalan sy:
    1. Klau nk refinance dgn bank lain boleh kn...
    2. Nama klau blacklist boleh ke refinance
    3. Tempoh refinance slalunya brp lama...
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. hi Lin..
      1. boleh.
      2. tak boleh.
      3. saya sign LO bulan 5, sampai sekarang masih belum dapat cash...so tatau berapa lama...i will update in next entri once duit dah masuk..

      Delete
  12. salam Encik Saya nak tanya contoh kalau kita baru ja beli rumah to tak sampai setahun then nak refinance balik rumah to boleh ka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam fatin, boleh je refinance anytime. tapi kalo masih dalam tempoh idah (i.e. lock in period), anda akan dikenakan penalti 2-3% from original loan.

      Delete
  13. Salam Tuan,

    Saya baru terbaca blog tuan mengenai refinance. saya hendak tanya soalan tentang refinance.

    rxb Bank value rumah saya rm480k, baki loan dengan ambxxx sebanyak rm180k. rxb bank memberitahu saya cash refinance saya tidak boleh melebih rm180k oleh sebab itu max loan baru yang diberikan hanya rm380k (termasuk insurans & lain2). adakah ini betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tuan fadli..

      apa yg saya faham, kalau MV RM 480K, refinance yg dibenarkan adalah 432K (90% - kalau ini rumah 1st or 2nd) atau 336K (70% - untuk rumah 3rd keatas).

      in your case, i think (1) rumah u dah banyak, (2) DSR anda sudah tinggi...bank pulak bagi 80%...
      jadi 380K (loan baru) - 180K (loan lama) - 10K (katakan insuran + legal) = 190K...

      your bank are right..!

      Delete
    2. terima kasih sebab reply,

      MV yang tuan maksudkan orang jual atau bank yang tetapkan? kerana kalau yg orang jual harganya dalam RM530k. yang ini rumah pertama saya dan saya hanya mempunyai credit card.

      kereta dan loan rumah kedua atas nama isteri.

      Delete
    3. MV valuer yg bagi...owner boleh letak harga sejuta, tp bank bg loan ikut valuer..

      Delete
  14. Salam Tuan,

    Saya baru terbaca blog tuan mengenai refinance. saya hendak tanya soalan tentang refinance.


    Rumah saya telah habis bayar,mengikut harga semasa,value rumah saya 500k.Saya nk refinance rumah sbb nk renovate rumah kos estimate maximum 200k,kalau refinance rumah saya tuh 90%=450k,so saye renovate rumah 200k,balance duit tuh saya masuk ASB,duit drpd dividen tuh saye buat bayar balik kepada bank.

    apa komen atau cadangan tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan syazani,

      ikut bank mana tuan nak refinance..
      kalo bank tu terikat dengan rules BNM baru, maka anda akan dapat loan 10 tahun sahaja...

      450K loan, kalau 10 tahun interest 4.5%...sebulan dalam RM 4663 sahaja...hehe..

      so, submit application ke beberapa bank & cuba compare offer mereka...TQ

      Delete
  15. Sekarang refinance dah lain tak macam dulu kalat tak salah bank negara dah tetapkan rule baru, so fadlie dem sudah sangkut sama rule baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak sangkut sebab offer letter dari bank dapat akhir bulan december 2012. duit dapat bulan jun 2013.

      Law baru untuk refinance rumah sekarang kena bayar balance duit lebihan tu dalam masa 10 tahun. so tahun ini susah la nak buat refinance. gaji kena tinggi.

      Delete
  16. En Fadli boleh ke terangkan lebih lanjut tetang law baru dari Bank Negara utk refinance rumah. Saya baru bercadang nak refinance rumah utk renovate. MV 300k baki loan rumah 100k. hmm macamana ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes refinance MV 300K
      Assume dapat loan 270K (90%), with interest 4.5% p.a.

      Rules lama
      ---> Loan 270K, Tenure: 35 years , installment: RM 1277 / month
      Rules baru
      ---> House loan 100K , tenure 35 years, installment: RM 480 / month
      ---> Cash out 170K, tenure 10 years, installment: RM 1770 / month
      ---> TOTAL MONTHLY INSTALLMENT: RM 2250

      Delete
  17. En Farid,

    1. Yang denda lock in period tu kena bayar cash @ boleh absorb dlm loan baru?
    2. Kalau ccris tak bape nak cantik, masih boleh apply ke buat refinance ni?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanpa nama,

      1. saya tak pasti, bole tanya bank.
      2. secara logik, CCRIS tak Ok, sapa nak bagi loan..tapi cek balik CCRIS anda, kalau masuk "Dalam Pemerhatian"...biasanya nak amik 6 bulan nak clear..!

      Delete
  18. salam, saya ada hasrat nk refinance rumah yg saya beli dalam 3 tahun 7 bulan, tp apa yg membimbangkan saya, background kewangan saya dgn bank sejak 2 tahun kebelakangan ni mmg teruk, ada hutang personal loan 3 bank, satu drpdnya dah x terbayar hampir 6 bulan, 2 loan lg cantik sbb potong gaji, kad kredit pulak dah masuk ke bahaghian permerhatian bank negara n ada tertunggak2 beberapa kali, rumah juga ada tunggakkan beberapa kali, juga kereta ada tunggakkn 2 bulan... apa kah saya masih ada harapan nk buat refinance bagi menutup semua hutang2 yg saya ada sekarang... terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam "tanpa nama"...

      kenapa nazak sangat? refinance biasanya akan increase your monthly installment, salah planning anda akan hanyut lebih teruk.

      my general advise,
      1. set your goal dengan jelas, lengkap dengan amaun dan tempoh.
      >>>Contohnya pergi haji lagi 10 tahun, perlu duit RM 15K.
      2. pilih pelaburan yang sesuai untuk capai goal.
      >>> simpan 100 sebulan dalam TH (7% p.a.) boleh dapat RM 16K lepas 10 tahun.
      3. Cek balik hutang semasa. Kalau hutang2 tersebut tak dapat mencapai goal anda, buang terus hutang tersebut dgn menjualnya.

      all the best to u.!

      Delete
    2. camni... saya ada loan :
      1) RHB bank - rm 7000 - 5 bulan tunggak
      2) AEON personal - RM 4000 - 2 bulan tunggak
      3) AEON kad kredit - RM 3000 - 2 bulan tunggak
      4) Rumah monthly RM 470 - tunggak 2 bulan ( jumlah + - RM 1000 )
      5) Kereta monthly RM 720 - tunggak 2 bulan ( jumlah + - RM 2100 )

      Planning nak tutup suma hutang dgn duit refinance..
      Dulu buat pinjaman ngan CIMB rm 95k, harga rumah 3thn 7 bulan dulu RM105k, bila tgk MV skang dah capai rm 170k pun ada... itu yg berhasrat nk tutup suma lubang n concentrate satu jer...

      Ada harapan nk buat refinance agak2nyer???

      Delete
    3. better rujuk terus dengan pihak bank. dia orang boleh tolong semak sama ada layak atau x. tapi nasihat saya. cuba tutup semua hutang dengan gaji yang ada dulu. reset balik perbelanjaan & check balik in & out.

      Delete
    4. tanpa nama,

      apa fadli_dem cakap tu betol. u kena bincang dengan bank.

      teknik ini dipanggil Debt Consolidation.
      saya pernah buat dengan bank islam PL 100K. tapi bank islam taknak bagi cash 100K sebab dia kata saya banyak hutang. So, dia tolong bayarkan semua hutang-hutang saya direct ke bank yg saya hutang. Dan baki cash tinggal dalam 20k-30k sahaja. tu je yang saya dapat.

      btw, wa susah la cakap dengan org tanpa nama ni. lu punya nama apa ye?

      Delete
    5. oh yer.. nama saya faizal. sori sembang panjang2 nama x taruk... hihi..

      Delete
  19. Salam En Farid,

    Sy tertarik dgn topik ni. Sy juga ada planning utk buat refinance rumah memandangkan sy memerlukan cash in hands. MV dlm RM300k.

    1. Loan Rumah RM124k (Bank A) tp disebabkan mthly payment tak consistent dlm tempoh 10 thn ianya dh menjadi RM160k+. Skrg mthly payment dh ok semula.

    2. Nama sy sangkut di BNM disebabkan merge acc (Bank B) dgn cousin utk pembelian rumah beliau.

    Dgn mslh di atas, boleh ke sy buat refinance ni and mcm mn calculationnya? Sy perlukan cash utk bantu cousin sy byr balance (Bank B) RM50k sbb sy nak clearkan nama di BNM. Susah hidup tanpa nama kita clear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk soalan #1

      Kes refinance MV 300K
      Assume dapat loan 270K (90%), with interest 4.5% p.a.

      Rules bank lama
      ---> Loan 270K, Tenure: 35 years , installment: RM 1277 / month

      Rules baru 2014
      ---> House loan 160K , tenure 35 years, installment: RM 787 / month
      ---> Cash out 110K, tenure 10 years, installment: RM 1140 / month
      ---> TOTAL MONTHLY INSTALLMENT: RM 1927.

      so, kalau kena rules baru, bayaran bulanan lebih tinggi.

      soalan #2.
      sebab nak tolong cousin, better anda bincang sendiri dengan pihak cousin.
      sbb kalau blacklist, mmg susah nak cakap.

      Delete
  20. Salam En Farid,

    Saya punya kes lebih kurang macam En Faizal... cadangan nak buat refinance sebab nak tutup semua hutang2 lain dan fokus pada hutang rumah... Saya baru shj pg ke HSBC bank 4 feb lepas semasa kebanyakkan office tutup menyambut CNY. Saya berjumpa la dgn pegawai bank dan bertanyakan hal ni dan tak pula diberitahu tentang rules baru bank negara ni... lagi satu yang pelik pegawai tu suruh saya cek ccris sendiri, nak tanya bukankah pihak bank boleh cek sendiri? bukan ke bank ada link yg blh cek details hutang seseorang, boleh terangkan sy kurang pasti hal ni... lagi satu apa bank perlukan CCRIS shj atau juga CTOS.. apa perbezaan nya.., mohon penjelasan saya kurang faham hal ni..

    T. kasih
    Nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia,

      1. Rules BNM memang sudah circular ke semua bank, tp ada bank yang dah implement, ada yang belum. tapi puan boleh check masa dapat LO nanti. samada cash out tenure max 10 tahun atau boleh max 35 tahun.
      2. Biasanya bank akan check CCRIS anda, dengan syarat puan isi borang permohonan untuk buat pinjaman / refinance. kalau setakat tanya, mmg bank tak cek.
      3. Beza CCRIS dan CTOS
      CCRIS - untuk check rekod pinjaman dan pembayaran balik dengan bank.
      CTOS - untuk check anda bangkrup atau blacklisted. kadang-kadang org takde rekod pinjaman, tapi kena CTOS sebab hutang dengan COURTS MAMMOTH.
      Bank biasa akan check dua-dua.

      TQ

      Delete
  21. Boleh ke saya refinance rumah yg dimiliki oleh isteri saya? atau perlu saya menukar nama terlebih dahulu sebelum refinance.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya boleh, dengan syarat awak dan isteri joint loan..

      p/s: kalau saya jadi isteri awak, saya tak bagi awak refinance rumah saya. sebab kalau awak bangkrup, rumah saya tergadai..

      Delete
  22. Salam En Farid, Sy ijan.
    Sy ingin bertanya . Sy memupunya masalah utk refinance rumah. Semua document sy dh hantar. Tiba2 bank mintak sy serta kan title. Untuk makluman encik, rumah yg sy hendak refinance kan masih belum tukar hak milik dr pemaju. Boleh ke sy buat refinance rumah tanpa tukar hak milik terlebih dahalu. Rumah tu sudah 5 tahun. Apa kah cara2 nak refinance tanpa membuat tukar hak milik dahalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa dgn masalah aku... tiba2 lawyer mintak settle kan 3.8 k lak. kata nyer ini unbill amount from developer to bank. kata bank officer amount ni bakal dikenakan ke atas pemaju. amount ini dah di include kn dlm total loan kita cuma dorang x charge to developer lagi. kena tunggu pindah milik to owner dulu. sama laa rumah kami pon dh lebin 5 thn...baru tau rupa2 nya process pindah milik ni amik masa 10 thn kadang2. so, process ni tertangguh sampai 3.8k ni settle...so, skrg kami kena bayar dekat developer. next process...developer pula akan return Original Letter of Undertaking + Letter of release/confirmation yg developer x bleh nak claim apa2 lg ngan depa. lepas tu baru laa bank akan setuju keluar kan Redemption Statement to bank lawyer/bank yg nak kita buat refinance nih.

      pening gak...ingat kn buat refinance utk dpt kn sedikit cash...ni kena bayar plak lg...klu sesape boleh share kot2 ade solution lain...pls advise.

      Delete
    2. sorry Mizan Ijan..saya takde pengalaman nak jawab soalan anda..
      anyway..apa norzaliza jawab itu ada kebenaran jugak...cost of title transfer to purchaser logiknya ditanggung oleh purchaser...

      so, in your case, Ijan kena search balik your title status...takut dah bayar sebelum ni kat developer, tapi developer buat bodoh je nak transfer title.

      Delete
  23. Assalamualaikum tuan Faid,
    Kalau buat refinance dengan Kerajaan, Law yg baru tu akan apply ke?TQ
    Sham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam,

      staf gomen yg pakai loan gomen rasanya tak follow rules baru ni..tapi boleh ke cash out kalau pakai loan gomen?

      Delete
  24. Assalamualaikum Farid,

    Saya nk tanya ngan info berikut:

    1. Baki loan umah: RM194,000
    2. MV: RM350,000
    3. Pinjaman Asal: 20thn
    4. Nilai umah dibeli: RM215,000

    Cam ner pengiraan refinance nie? Boleh En Farid bantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tanpa Nama,
      Ni refinance nak cash out ke taknak?
      Kalau refinance atas baki loan, just pegi bank, cakap nak refinance atas RM 194k je.

      Delete
    2. Salam encik Farid, boleh ke kalau kita buat refinance ikut tak ikut harga MV? Contohnya Rumah saya beli dah 5tahun 3 bulan, harga RM179k. MV RM300k. Baki loan RM147k. Saya nak buat refinance harga RM220k. Boleh tak? Ada chance dapat cashout tak? Saya nak sikit je cashout tu, nk renovate dapur.

      Delete
  25. Salam En Farid.Selepas baca info2 yg amat berguna dari En Farid ni, saya ada melawat ke sebuah bank cadangnya utk refinance rumah yg sy beli 5 tahun lebih dah.Harga rumah 83k.baki hutang 78k.Saya dah bayar bulan2 rm 550 selama 5 tahun dah kira2 33k .Tp bank tu cuma nilai MV rumah saya just 90 k utk tempoh 10 tahun bayaran.Aiyooo..kalau saya proceed, rugikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tanpa Nama,

      1. Rugi sebab kalau 10 tahun, anda kena bayar installment tinggi dalam RM 900 berbanding RM 550 sekarang.

      2. soalannya kenapa bank bagi 10 tahun je? 10 tahun tu hanya untuk bayaran balik duit cash out. baki hutang loan asal i.e. 78k, bank boleh bagi 35 thn.

      3. kenapa nilai rumah hanya naik 7k (RM 83k ke RM 90k) je lepas 5 tahun?

      4. Kalau bank bagi refinance, dia bagi MOF 90% bersamaan RM 81,000.
      tolak hutang lama RM 81k - 78k = RM 3000.???? macam tak berbaloi je refinance nak dapatkan RM 3k...baik ambil personal loan, proses lagi senang.

      Delete
  26. En Farid, terima kasih kongsi banyak ilmu kewangan dalam blog anda. Baru terjumpa dan akan baca posting lain selepas ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kembali...hope you enjoy reading!

      Delete
  27. Salam En Farid...
    Sangat2 tertarik with this sharing...ilmu yang berguna yg menjanjikn balasan pahala yg berterusan untuk En Farid..Amin.

    Ok..cerita saya lain sikit..saya dah gone through process refinance. da sain agreement awal bulan March...tapi bila dapat surat redemption statement dari bank lama ada penalty more than 5K...selepas verify baru saya tahu locking period bermula dari tarikh last payment yg bank release pada developer..jadi saya tak rela bayar penalty buta2 kat bank sbb tinggal 6 bulan je lagi (October 2014)..saya dah call lawyer asking them to hold first..lawyer bgtau agreement da stamped.

    Boleh tak saya cancel everything and resubmit again pada bulan october nanti to avoid penalti..adakah sy kene bayar apa2 penalty kepada pihak lawyer ataupun bank sbb agreement da stamped..tapi bank (baru) belum release ape2 payment lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...

      pasal nak cancel agreement yg sudah dimati setem...hmm...u kena baca balik term & condition dalam agreement tu...boleh cancel ke tak..takut sebab tak rela bayar 5 ribu (for early settlement), anda kena bayar penalti sebab cancel agreement..

      lesson learnt is before you submit any refinancing application, mintak surat redemption letter dengan bank lama dulu..bukan sebaliknya!

      Delete
  28. Salam En Farid?

    Saya ada loan islamik dgn CIMX.
    Kat CIMX online banking beri info berikut
    Account Approval Date = May-2011
    Lockin period = 3 tahun (sudah tamat)
    Current Outstanding = RM 450,230.36

    Bank Selling Price = RM 140,289.00
    Outstanding Balance = RM 139,521.41
    Principal Outstanding = RM 139,283.86

    Boleh terangkan bagaimana calculation refinance loan islamik berdasarkan data di atas --> MV - Current Outstanding ke?
    Macam mana hendak dapatkan MV rumah yang hendak kita refinance?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Moraz,

      Call bank CIMX, mintak surat housing loan full settlement letter (or redemption letter kalau tak salah) untuk tarikh Aug 2014.
      Kat situ akan dinyatakan berapa hutang tertunggak dengan tepat pada August 2014. Dia akan ambik figure Outstading Balance (bukan Current Outstanding yang RM 450K tu.)
      Bawak surat tu bersama dokumen geran, slip gaji DLL ke beberapa bank baru, cakap yang kita nak refinance.
      Nanti dia akan bagi estimated MV, untuk refinance application.

      TQ

      Delete
  29. Terima kasih faridfahmi atas maklum balas tuan.

    Kenapa Aug 2014?
    Berapa caj utk dptkan surat housing loan full settlement letter (or redemption letter)?
    Berapa caj utk buat permohonan refinance, jika mohon banyak bank?
    Bank spt Alrajhi, HSBC terima refinance rumah teres setingkat tanah status rizab melayu area Klang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...mohon pencerahan juga berkenaan refinance rumah di tanah rezab melayu

      Delete
    2. moraz,
      1. sebab proses refinance ni makan masa, kalau bank baru nak settle hutang bank lama, dia akan ikut yang latest.
      2. free.
      3. free
      4. kena tanya bank..

      Delete
  30. hi En Farid,

    Saya punyai sebuah rumah atas nama sy sendiri, rumah ni da lepas lock in period (5tahun), Saya ingin membeli sebuah rumah lagi, tp tak layak atas sebab gaji, Soalannya ialah;

    - boleh tak sy jual rumah ini kepada istri sy?

    mohon pertolongan...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Jay..

      Boleh.
      Guna S&P jual rumah ke bini sebagai bukti rumah dah jual...so, komitmen sudah kurang..

      Delete
  31. salam en farid, saya rasa boleh lah if S&P ada dua nama (wife and suami) tp loan isteri, si suami boleh buat refinance dgn bank lain utk setelkan hutang wife and kurgkan liabiliti wife...betul kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ai...
      tak paham...suami amik loan lain, isteri amik loan lain? mana boleh..

      Delete
  32. salam en. farid, bolehkah sy buat refinance dgn bank yg sama? apakah kebaikan dan keburukkannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...boleh..kalau bank yang sama, dia panggil top up loan...but rasanya legal costnya sama...please check dengan bank..

      Delete
  33. As salam encik farid. nama saya hamizan. saya mohon pendapat tuan. rumah saya beli 75k. MV sekarang lbih kurang 180k.hutang ada 65k. loan kerajaan. yang mana lebih baik untuk saya buat?

    A. Selesaikan hutang 65k dan gadai janji semula pada bank?. Boleh ke mcm tu?

    B. Refainance dengan hutang sedia ada?

    Yang mana terbaik untuk saya buat memandangkan komitment tinggi. tak berapa yakin dengan option B takut loan saya lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Bergantung pada keadaan apa yg kita nak, nak cash ke atau nak clearkan hutang. soalan saya, kalau saudara pilih option A, kena sediakan 65k nak bayar hutang. kalau anda jawab "dah ada dalam poket 65k dah"...so, buat apa nak cash out from gadai janji / refinance?

      Delete
  34. salam encik, nak tanya saya ada 1 rumah dan telah abis bayar, saya bercadang nak reloan semula rumah itu supaya dapat cash tetapi saya ada loan peribadi, komitmen kereta atas nama saya, adakah semua tu memberi kesan kepada permohonan saya? sebab kekadang kereta ada late payment jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. oya ada lagi nak tanya, dalam proses gadai janji tu ada apa2 ka perlu bayar? nak tau jugak jd nt bole standy cash

      Delete
    2. salam adik yanny..
      menjawab soalan yanny,
      (1) apabila kita mahu reloan, bank akan tengok kemampuan kita untuk bayar balik hutang tersebut. kalau yanny bergaji 10ribu, tapi komitmen bulan-bulan 10 ribu untuk bayar hutang, memamg agak susah untuk bank approve, walaupon yanny cagarkan rumah.

      (2) nothing is free, memang ada kos yang terlibat, iaitu MRTA dan legal. kekadang kos-kos ini dimasukkan siap-siap dalam loan.

      Delete
  35. askm tuan.. Cadang nak refinance rumah utk dptkn cash buat downpayment rumah lain :-
    i. Harga Beli = 80K (Loan Kerajaan 2002)
    ii. Baki Terkini = 60K
    iii. MV = 200K
    ** Berapa saya bleh dapat cash & ansuran bulalan baru berdasarkan rules baru BNM

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ArnabOpah..

      boleh loan balik 180K

      CASH out 120k - monthly installment RM 1200 -1300 (10 tahun)
      Refinance 60K - monthly installment RM 450 - 500 (35 tahun).

      Total bulan-bulan untuk 10 tahun pertama tak banyak la, dalam RM 1800 SAHAJA!!! hehe

      Delete
  36. hi E.Farid, terima kasih atas jawapan sebelum ini. Sekiranya sy nak jual rumah kpd istri, adakah perlu utk istri sy mendapatkan khidmat peguam lg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Jay...
      Perlu. Nama Jay akan dipotong dalam geran dan nama isteri akan masuk dalam geran. Khidmat lawyer diperlukan untuk urusan tersebut.

      Delete
  37. As Salam Cik Farid,
    Saya nak tanye soalan paling noobs nie, saya kurang faham maksud refinance nie...dari segi tahun...
    macam contoh En Farid bagi, cik farid dapat 3 offer mcm bawah:
    Bank A - RM 510 K
    Bank B - RM 570 K
    Bank C - RM 700 K
    so kalo refinance, let say we amik rm510k so bayar amount nie? let say bayar rumah baru 5 tahun, tinggal 30 tahun...bile amik 510K bayar dalam 30 tahun jugak? mohon penjelasan..t/kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tedua,

      untuk refinance, saudara boleh amik berapa amaun yg anda suka, tp kadar maksimum bergantung berapa value yg bank bagi..

      jumlah tahun bayar balik pon anda yang pilih. 30 tahun boleh, 3 tahun pon boleh. tp maximum 35 tahun pinjaman atau umur 70 thn. depend on bank!

      Delete
  38. Assalamualaikum En. Farid
    Mohon pendapat ckt, berbaloi tak jk sy buat refinance rumah than settlekan semua htg dlm RM70K(termasuk htg rmh) & duit selebihnya buat pelaburan emas,ASB dll.Dlm pengiraan kasar sy klu buat refinance 30thn monthly dlm RM760.00.Htg yg kena bayar sekarang total dlm RM900.00 sebln.
    1) MV RM150K (info MBB)
    2) Hutang Bal. RM36,300.00
    3) Harga Belian RM75K
    Mintak pencerahan pd sapa2 ada pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik fazlina776,

      baki hutang rumah dah tinggal separuh je, kalau boleh setel terus lagi bagus. gunalah apa2 cara termasuk bayar lebih pakai dividen / bonus/ keja extra dsbnya. so ada extra 900 sebulan, kalau hutang rumah dah setel.

      refinance ni sebenarnya tambah hutang.

      Delete
  39. Assalamualaikum,

    Saya nak tanya berkaitan nak pajak rumah kat bank. Rumah baru beli, beli cash. Berapa lama tempoh untuk boleh dipajak daripada tarikh beli? n macamana pengiraannya? n apa syarat-syaratnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam esswandy,

      rumah boleh pajak ke bank kalau cukup dokumen yg menyatakan anda adalah pemilik rumah tersebut. bank biasa nak dokumen SNP dan geran yg ada tertera nama anda.

      Delete
  40. En Farid,boleh tak kita refinance rumah utk beli kereta..maknaya bank sama uruskan segalanya..tanpa pening nak buat loan baru kat bank lain...apa cadangan saudara...adakah saya ambil dlu cash...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan buat kerja gilo...jangan beli benda yg turun nilai dengan duit cash out...melainkan saudara adalah AP holder, yg boleh beli kereta murah, dan jual mahal..!

      Delete
  41. salam farid,
    boleh lg sijil ASB utk OD?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam MAA, boleh. tapi individu dah x boleh apply sejak 2011, org kata kalau apply thru kompeni sendiri boleh..

      Delete
  42. Salam tuan. Saya ada beli rumah 7 tahun lepas join nama dan loan bersama isteri. Sekarang plan nak refinance tapi loan hanya atas nama isteri sahaja sebab CCRIS saya tak cantik. Bolehkah bank luluskan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Boleh, asalkan amaun refinance baru cukup untuk tutup hutang loan lama, dan isteri tuan cukup syarat untuk buat loan baru..

      Delete
  43. Salam en. Farid.

    Mohon pencerahan.
    Suami sy ada rumah yg dibeli pd tahun 2006 dgn hrga 95k tmasuk sgala kos. Harga rumah adalah 89k. Monthly rm695 slama 30tahun.

    bagaimana cara utk jual rumah tsebut & beli rumah bru.

    Apakah cara penyelesaian yg blh en. Farid sarankan. Trma ksh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan Zura (nama sama macam nama "menteri dalam negeri" saya lak, Cik Zura)..

      Saya kurang paham soklan puan zura ni, nak tanya camne nak jual rumah ke?

      Senang je:
      1. Survey harga market & iklankan kat mudah / propwall dsb...
      2. Call ejen property, suruh diorang cari buyer. Caj 2%-3% dari harga rumah.

      p/s: rumah kawasan mana? kalau menarik ciri2 nya, saya pun berminat.

      Delete
  44. As salam..En. Farid..
    Saya membeli sebuah rumah harga rumah RM131,800 tetapi ia terbengkalai. Setelah 10 tahun, barulah rumah tu siap tetapi harga rumah meningkat kepada RM187,800 saya telah membayar sebanyak RM50k. bermakna baki harga rumah adalah RM130k. Setelah berbincang dgn pihak bank, bank memberitahu baki penuh loan saya sebanyak RM319k, selama 30 tahun. Buat masa ini pihak bank masih belum membayar baki RM130k kepada pemaju. Untuk pengetahuan nama saya kini telah blacklist kerana selama 10 tahun terbengkalai, kerana saya tidak membayar bulanan rumah...Bermula pertengahan tahun lepas saya telah menyambung semula bulanan saya..soalan saya, apakah cara yg terbaik untuk membersihkan nama dari blacklist dan apakah cara untuk kurangkan hutang bank yang mencecah RM319k? perlukah saya mencari segera bank baru untuk tutup hutang dgn bank lama dengan tujuan membersihkan nama dari blacklist? Dan benarkah dengan menggunakan bank baru maka jumlah hutang akan menjadi kurang? Bergantung pada BLR sesuatu bank? Bank mana yg BLR interestnya rendah....saya mahu kurangkan hutang dr RM319k kepada yang lebih rendah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam En Zahrul,

      TQ sbb kongsi pengalaman saudara di sini..
      RM 319k tu total hutang untuk 30 tahun.
      Untuk keluar dari blacklist, saudara kena bayar hutang tertunggak dgn bank.
      Cuba cek dengan bank berapa jumlah yang tertunggak dan minta pendapat bank bagi memudahkan pembayaran tersebut..

      Untuk cari bank lain, agak mustahil untuk org blacklist.

      Delete
  45. salam en farid,

    saya menghadapi masalah seperti yg dibualkan encik dengan banker, di mana value rumah yg sy beli (subsale house), rendah dari nilai Loan agreement yg diberi.
    Loan pula sudah lulus, dan saya dah sign pun loan agreement.

    skrg ni, tempoh untuk bank disburst duit, tp, bank xdpt disburst sbb, valuer estimate rumah tu rendah dari loan yg ditawarkan awal2.

    sy dlm tempoh 3bulan untuk kene pastikan bank disburst duit pd bank owner, but, now baru sy tahu ada masalah.

    if lewat drpd bulan 2 ni, sy mungkin akan dikenekan interest drpd owner..

    persoalan skrg, if loan agreement sy dh sign, bole ke bank tukar lagi letter offer>?
    if bank yg lambat..bole ke sy claim duit interest dgn bank..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam insyirah83,

      cuba bawak berbincang dengan owner pasal interest tu. kalau takde mention dalam agreement, anda selamat.

      pihak bank biasanya akan batalkan letter offer tersebut, dan buat letter offer baru mengikut nilai terkini. claim interest dengan bank? macam susah, unless dinyatakan dalam agreement LO. biasanya LO menyebelahi bank.

      boleh share kenapa valuer bagi nilai rendah dari nilai asal.?

      Delete
  46. As Salam cik Farid,
    saya ader 2 soalan:

    1-sy kurang faham payment saya untuk di bawah nie:
    Outstanding balance:
    -RM1,357,598.76

    Outstanding Cost of Finance:
    RM316,560.29

    maknenye kalau saya nak jual rumah, kene bayar balik harga satu juta tuh?

    2-kalau saya refinance sebelum lockin period, bank sekarang kene penalty kan?so memang kene bayar duit sendiri? kalo pakai duit refinance x boley ke? (maksud saya masuk dalam loan refinance)

    t/kasih dengan blog ini banyak membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam TEDUA (encik or puan?)

      1. Masa beli rumah ni, berapa jumlah approved loan?
      2. Rasanya boleh. Yang penting, hutang dengan bank A selesai sebelum bank B ambil alih. Boleh check dengan bank B.

      TQ

      Delete
  47. As salam.En Farid yg dihormati..
    Saya punya rumah zero loan..rumah tersebut punya hasil income sewaan..jika saya nak refinance 250k utk 20tahun..50k utk reno rumah kedua...RM200k saya nak masuk pelaburan ASB..bole rekomen mana bank yg bagus utk cadangan saya ini.. tkasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ezzybites..sori lambat reply..
      asas pelaburan, untung bila "cash in" lebih besar dari "cash out"!
      200k masuk asb, lepas 20 tahun boleh dapat 800k.

      jadi cari bank yg mana boleh jimat interest, sekaligus mengurangkan "cash out"...paham ke dok ni?

      Delete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. T/kasih jawab soalan saya diatas, tuan ader tanye lagi so saya jawab...


    As Salam cik Farid,
    saya ader 2 soalan:

    1-sy kurang faham payment saya untuk di bawah nie:
    Outstanding balance:
    -RM1,357,598.76

    Outstanding Cost of Finance:
    RM316,560.29

    maknenye kalau saya nak jual rumah, kene bayar balik harga satu juta tuh?

    jawaban en. farid:
    1. Masa beli rumah ni, berapa jumlah approved loan? <-- RM345 000 tuan...
    so kalo nak jual rumah macam mane nie? kene jual harga satu juta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik tedua. sori lambat sgt reply..
      jawapan saya, hanya perlu bayar balik total
      Oustanding Cost of Finance", kalau jual rumah tu..

      Delete
  50. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  52. Salam tuan.. bercadang full settlement loan rumah..
    minta pencerahan

    Jenis loan.. conventional
    lock period .. 5th baru abih
    Ballance pokok.. 60k

    Berapa amaun yg harus saya sediakn utk settlekn loan ni..?
    Ada ke lain2 charge lg??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam wadi zainon...sori lambat reply..
      untuk setelkan loan atau refinance, kena call bank dulu mintak "full settlement statement".
      dalam surat tu, akan dinyatakan jumlah yg kena bayar. tq

      Delete
  53. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  54. Salam En Farid,

    Saya nak minta nasihat / pencerahan dari Tuan,

    Saya nak refinance rumah yang sudah habis bayar.
    Value rumah saya dalam 350K.
    saya hendak refinance sebanyak 100k sahaja kerana becadang untuk membeli aset / rumah lain yang murah secara cash.
    Soalannya bolehkan saya refinance rumah tersebut dan berapa anggaran sebulan bayarannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam en. Aidil Mukriz Qaif.
      Jawapan saya, boleh.
      Anggaran installment bulanan bergantung pada berapa tahun tempoh pembiayaan.tq

      Delete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. Salam en farid, saya baru baca berkenaan refinance rumah ni. Saya ade beli rumah pada tahun 2008 RM190K join beli dengan isteri. Sekarang saya nak buat refinance rumah kerana nak selesaikan semua hutang2 personal loan, cc dan dh pon blacklist supaya satukan bayaran atas loan rumah sahaja. Harga MV anggaran dalam 500K Persoalan saya, adakah saya layak refinance walau dh blacklist. adakah bank akan terima atau macam mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Wangsaku Fx, kalau dah blacklist, mostly bank tak approve loan.
      Kena nego dengan bank yang blacklistkan saudara.

      Delete
  57. salam en.farid, sy ada beberapa soalan nk tanya
    1. boleh ke refinance utk settle hutang outstanding payment. contoh rmh skrg hendak dilelong sbb outstanding payment 13K. balance hutang adalah 63K.
    2.adakah boleh refinance rmh balance bwh 100K
    3. boleh ke nk refinance rumah walaupun rumah itu milik ayah?


    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam en Idham,
      1. saya tak sure. Rasanya tak boleh. Sbb bila rumah nak dilelong, maknanya your payment tak cantik, ccris tercalar. So bank susah nak approve.

      2. Boleh je, ikut bank.
      3. Rasanya kalau rumah nama bapa, bapa yang kena refinance. Unless anak nak jadi penjamin.

      Delete
  58. salam en. farid.
    Persoalan saya, mana yang lebih baik antara 2 ini :
    1) Membeli rumah baru dengan refinance rumah pertama MV200K. Loan dulu RM75K
    2) Terus membeli rumah kedua dengan loan yang layak RM150K

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Syam,
      1. No 2 lebih baik, sekarang refinance susah. sbb cash our dari refinance dikira macam PL.

      Delete
  59. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  60. assalam en farid.
    saya ada kemusykilan berkenaan refainence rumah ini
    1. Saya beli rumah dengan cxxx bank branch sarikei dengan loan islamik rm129k /variable
    2.Dlm agrement instalment tahun pertama rm530 tahun berikut rm630 tahun seterusnya rm730 hingga tamat.( Soalannya kenapa Bank suruh saya bayar rm820 setiap bulan ? )
    kalau ikut rate masa pembelian tahun 2007 5.8% max 15%.
    3.Sekarang saya buat semakan loan baki tinggal Rm105k setelah hampir 9 tahun( soalannya adakah sekarang tahun 2015 masa yang sesuai untuk refainance semula..
    4.Bila saya tanya bank Cxxx untk refainance valeu nya rendah sekitar rm170k sedangkan valeu majlis perbandaran rm250k jadi macam confius pulak..
    5. Sekarang saya jadi buntu tak tahu nak buat apa yang terbaik..Harap en Farid boleh kongsikan pengalaman...t.kasih

    ReplyDelete
  61. Assalam en farid

    Saya nak refinance rumah yg bakal dpt knci dlm bln ni..(sebelum duduk nak jual)...saya beli 300k..dan bile cek mv dlm 360k..tujuannya saya nak jual utk buat installment rumah lain yg lg strategic dan luas...rumah yg saya nak jual ni xda lock in period dan saya trget xnak dikenakan charge utk tax.. (skli seumur hidup)..berbaloi kah sekiranya saya refinance rumah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Zaza89,

      Ikut cita rasa tuan la.
      Jual terus pon ok, tak payah refinance.
      Terus dapat cash untuk deposit, dan nak apply loan untuk rumah baru pon senang.

      Delete
  62. Assalamualaikum En. Farid.

    Byk ilmu yg dpt dikongsi dlm blog tuan ni. tqvm.

    Mohon pndngan tuan.

    Sy ada sebuah rumah yg telah habis dibayar. Market Value rumah tersebut RM250k sekarang. Bercadang ingin refinance untuk buat modal beli property murah utk disewakan dan membuat pelaburan kewangan TH dan ASB.

    Persoalannya..bagaimanakah sy boleh generate income disamping membayar installment bulan2 cagaran perumahan tersebut sedang.

    Boleh beri pandangan serta tunjuk ajar.

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam En Acit,
      Terima kasih kerana sudi baca blog saya.
      Saya rasa cuba submit refinance dulu, lepas ke tidak.
      Dah dapat cash, baru plan next game.

      Takut merancang gempak, refinance pulak x lepas. Sebab sekarang bank punya term & condition sentiasa berubah & makin susah.

      Delete
  63. Assalam tuan...nama saya rizal. Saya ada sebuah rumah loan kerajaan yg dibeli berharga 85 ribu....tempoh pinjaman 15 tahun dan saya telah bayar selama 5 tahun dan bulanan rm 670.nilai semasa rumah saya 200-220 k.soalannya:
    1.bolehkah rumah ini dipajak.
    2.berapakah anggaran duit yang saya dapat dan bayaran bulanan yg perlu dibayar.
    3.bank manakah yg mudah berurusan dan anggaran bayaran bulanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam en Rizal,
      1. Boleh.
      2. Cash boleh dapat dalam 100k. Bayaran bulanan ikut tempoh pinjaman & umur peminjam.
      3. Bank yang dekat dengan kawasan tersebut.

      Delete
  64. assalamualaikum , nak tanya rumah saya dah habis bayar dapat SMP origional , geran belum dapat lagi , boleh refinance tak , kata lawyer boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amntech,

      Kalau lawyer kata boleh, tu la jawapannya.

      Delete
  65. As salam End Farid,sya nk tya,sya ada sebuah rumah yg d beli cash dulu 4 tahun lepas,sekarang sya ingin jual balik rumah tu untuk beli rumah yg murah lgi sikit...sbb balance duit tu sya nk buka bisnes...soalan sya,boleh kah sya Jual rumah tu ke bank? pernah dulu sya nk buat reloan tp x berjaya sbb kerja sya hanya freelance makeup artist takda slip gaji...apa cadangan/nasihat tuan untuk saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamarock,
      Semoga biz puan maju hendaknya.
      1. Mana boleh jual rumah ke bank. Kena jual kat orang pada harga win-win.
      2. Tapi lepas tu puan nak beli rumah murah sket? Ada ke?
      3. Kena masukkan semua duit hasil freelance dalam satu akaun.
      Bila nak apply loan, print penyata selama 6 bulan. Bank akan kira average income.

      Harap membantu.

      Delete
  66. Salam tuan Farid, sya beli rumah dgn loan kerajaan dan lulus loan dgn nilai RM 153,500.00 sya nak buat refinance rumah sya tapi geran xde sb pemaju bermasalah...rumah tersebut sya telah duduki sekarang...nilai rumah tersebut skrg RM228,000.00...adakah nati rumah sya tergadai... brp cash yag sya dapat nti? bleh selesai kah hutang2 loan dlm slip gaji sya nti...








    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puyie,

      Dalam kes ni, saya no komen.
      sebab bila pemaju bermasalah, siapa yang nak pecahkan master title tu..

      disarankan agar tuan rujuk ke pihak yang pakar..sori

      Delete
  67. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  68. Salam Tuan Farid.. Saya bercadang nak refinance rumah yang sedia ada utk beli rumah lain :-
    i. Harga Beli = 128K (Loan Kerajaan 2007)
    ii. Baki Terkini = 101K
    iii. MV = 280K
    ** Berapa saya bleh dapat cash & ansuran bulanan baru berdasarkan rules baru BNM

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pn haniza,

      kiraan kasar dalam 150k. ansuran bulanan sila tanya banker.

      Delete
  69. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam en Zainal. Harga termasuk barang2 atau kita beli barang sendiri? Berapa harga per sq ft?

      Saya plan nak buat roboh rumah lama & buat rumah baru. Baru plan je hehe

      Tq
      - leey

      Delete
  70. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  71. salam.. saya beli rumah 3 tahun lepas nama bersama suami... 2 tahun lepas suami meninggal dunia... setelah claim insurance semua... baki pinjaman rumah rm16k, jer lagi... tetapi saya tak mpu nak bayar bulan-bulan sbyk rm700 sebulan tu...
    soalannya...
    1) boleh tak saya nak refinance balik utk ambik cash utk buat bisnes n start bayar balik... igt nak ambik dlm 30 k sahaja n panjangkan lagi jgka masa bayaran tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam harum kasih,

      kalau mampu bayar balik, silakan.
      kalau 50-50, baik jangan.

      Delete
  72. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  73. Asslm encik. Nk tanya

    1. Sy duk melaka. Bank apa yang sesuai untuk refinance rumah?
    2. Sy beli tahun 2012 guna gov loan. Harga rm212k. Dpt ke refinance?
    4. Refinance ni pajak kn? Bermakna kita masih boleh tinggl kt rumh yg kita refinance kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nor hiedayu,

      soalan 1 & 2 - sila tanya bank.
      soalan 4 - refinance ni bukan pajak, ia pembiayaan semula. ya boleh.

      Delete
  74. sy baru tanya bank. tk layak sbb dia nk gaji bersih kt payslip rm2500

    ReplyDelete
  75. Saya ada beberapa masalaha.
    Rumah saya s&p nama saya seorang.
    Tetapi loan ada nama bekas suami begitu juga insurans rumah 50% saya dan 50% bekas suami
    Tetapi bayaran loan melalui potongan gaji saya.
    Bekas suami menuntut untuk membuang nama beliau dari loan.
    Bank maklum perlu refinance untuk buang nama bekas suami.
    Tetapi saya tidak mahu refinance kerana majikan memberi subsidi pinjaman perumahan kpd sya melalui bayaran potongan gaji dan subsidi boleh ditarik balik sekiranya saya refinance.
    Bagaimana saya mahu selesaikan maslah ini tanpa refinance?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bungaYgJauh,

      sila bincang dengan majikan berkenaan subsidi rumah tersebut.
      hal harta bila penceraian perlu diselesaikan segera, takut ada masalah di kemudian hari.

      Delete
  76. Tumpang tanya tuan tanah. Saya buat rumah tanpa geran( buat sendiri atas tanah sendiri) hanya ada geran tanah . Boleh buat refinance ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,

      saya tak pasti. sila tanya bank.

      Delete
  77. assalammualaikum.

    saya ada rumah yg sudah abis di bayar.Ingin refinance.
    tpi S&P original sudah hilang.
    cuma ada geran sahaja?
    Boleh kah guna geran sahaja atau pihak bank mahu kedua dua dokument itu.

    ReplyDelete
  78. assalamualaikum..

    sy ada sedikit pertanyaan.. sekiranya refinance rumah, adakah monthly payment rumah akan meningkat dr sblm refinance? dan jika seseorang itu refinance rumahnya, dpt cash out dan membeli 2 biji kereta baru. Adakah itu berbaloi pada pendapat tuan?

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum,

    Tuan,sy terbaca comment tuan mengenai jual hutang. apa maksudnya ya

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum,

    saya nak tanya apa beza outstanding balance dan outstanding principal....sya ada loan perumahan dgn cimb....ada duit lebih saya bayar lebih..konon nak bagi cepat habis hutang....bulan ini saya buat 3 kali pembayaran tetapi hanya outstanding balance yang berkurangan outstanding principal tidak....hanya untuk pembayaran yang ke 3 sebelum tarikh due saja ada perbezaan di outstanding balance dan outstanding principal....outstanding principal hanya tolak pembayaran yang terakhir saja.....boleh tuan jelaskan kenapa...

    ReplyDelete
  81. Assalamualaikum,

    saya nak tanya apa beza outstanding balance dan outstanding principal....sya ada loan perumahan dgn cimb....ada duit lebih saya bayar lebih..konon nak bagi cepat habis hutang....bulan ini saya buat 3 kali pembayaran tetapi hanya outstanding balance yang berkurangan outstanding principal tidak....hanya untuk pembayaran yang ke 3 sebelum tarikh due saja ada perbezaan di outstanding balance dan outstanding principal....outstanding principal hanya tolak pembayaran yang terakhir saja.....boleh tuan jelaskan kenapa...

    ReplyDelete
  82. Assalamualaikum. Tuan saya nak tanya.

    1.Setakat yang tuan tahu bank mana yang benarkan bayaran lebih kepada Prinsipal?

    2. Bank mana yang tuan suka kalau nak buat refinance, bank yang ada flexi loan?

    Syukran.

    ReplyDelete
  83. Salam tuan, saya Din,

    Terima kasih blog tuan, nak bertanyakan saya ada own rumah apartment skrg (rumah kedua) since 2014, pemilikan atas nama saya seorang saja, isteri tak termasuk.

    Nilai rumah masa beli rm246k
    Loan bank rm251k
    Bayar bulan2 rm1250k
    Value rumah stakat ni sya tinjau rm330-350k
    Stakat ni habis dah period bayar interest,
    tinggal rm245k je berbaki kena bayar.

    Soalan saya, saya nak buat pinjaman peribadi rm100k dengan cagarkan rumah tu dan MVnya pada bank, atas tujuan pelaburan emas. aimnya dalam 14 bulan atau setahun setengah saya bayar balik pinjaman tersebut. boleh ke ada caranya. sbb saya tak mahu jual rumah tersebut, amik cash MV nya dan hilang pemilikan rumah saya. kalau boleh rumah tu saya nk simpan buat investment sewa atau guest house juga.

    terima kasih tuan kalau ada cadangan

    ReplyDelete
  84. Salam tuan sekadar bertanya kalau rumah nk refinance tp srata title blm buat ...maksud blm tukar kepada pemilik.... developer dh keluar kan srata ...blh Ker refinance... Atau memang startbank bank nk kan srata tittle tu

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  86. salam tuan....
    tumpang tanya...rumah saya sudah habis bayar. saya hendar cagar (remogade) rumah tu dan nilaikan berapa rate harga rumah tu dan hendak pinjam separuh dari harga rumah tu...

    adakah memberi apa2 masalah pada masa akan datang?
    wajarkan membuat pinjaman seperti cara diatas ??

    tujuan loan hendak lunaskan semua hutang ptptn, modal untuk beli barang perniagaan dan simpanan asb ( bayar untuk satu tahun dan modal pusingan untuk tahun berikutnya)..

    terima kasih tuan

    ReplyDelete
  87. Saya ila ...sebenarnye xpasti u buat cagaran rumah ni...sy bru siapkn kedai2bji di kmpung dgn sebuah carwash...tp msh blum ade penyewa...masalahnye...smua saving sy dh hbs ke stu...sy nk buat cagaran ni u dapatkan cash..nilai rumah 280k...mngkin klau cagaran sy akn dpt dlm 190k...tp sy klau boleh xnk tambah beban hutang...ade cara x u pastikan cash sy tdak dibazirkan...dn btulke tndakan sy buat cagaran tu lagi2 dlm keadaan ekonomi skrng y x stabil?

    ReplyDelete
  88. Salam en farid..sy nk tye..rmh sy pernah tertunggak 3 bln dan hampir2 nk d lelong..tp sekarang dh selesai..klau sy nk buat refinance agk2 ade kacau x?

    ReplyDelete
  89. salam en farid..
    kalau nak refinance tanah lot atas nama sendiri en farid ada pengalaman ke?

    ReplyDelete
  90. Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pemberi pinjaman kredit legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan di beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang palsu dari England dan juga India. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar pembayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang lebih besar. Saya gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Nicole Morgan daripada LOAN FIRM NICOLE MORGAN, dan saya memohon untuk pinjaman sebanyak 800 juta, saya mengikuti semua prosedur, Saya berfikir bahawa saya tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar terus ke dalam akaun bank saya dalam masa 2 hari menyapu. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Jadi jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi Nicole Morgan di e-mel beliau, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman sebenar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Nicole Morgan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman, bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungan ibu Nicole Morgan jika anda benar-benar memerlukan pinjaman nicolemorganloan@gmail.com
    hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberi maklumat lanjut dan guardiance hadijaboften2@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  91. Saya mahu semua orang untuk membaca mesej ini dengan teliti. Saya amat gembira untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya pemberi pinjaman kredit legit, saya telah menderita di tangan pemiutang internet palsu di laman web tertentu, saya telah digunakan di beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah bertanya kepada saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapatkan pinjaman daripada mereka, mereka adalah orang-orang palsu dari England dan juga India. Saya dalam kesakitan kerana hutang saya, dan saya dibayar pembayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang lebih besar. Saya gembira apabila rakan saya memberitahu saya bahawa dia mendapat pinjaman daripada internet, dia adalah orang yang memberitahu tentang Nicole Morgan daripada LOAN FIRM NICOLE MORGAN, dan saya memohon untuk pinjaman sebanyak 800 juta, saya mengikuti semua prosedur, Saya berfikir bahawa saya tidak akan mendapatkan pinjaman, tetapi saya amat gembira apabila pinjaman saya diluluskan dan dihantar terus ke dalam akaun bank saya dalam masa 2 hari menyapu. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya mendapat kewangan yang stabil kerana saya menulis mesej ini. Jadi jika mana-mana anda berada di sini untuk memohon pinjaman, anda perlu menghubungi Nicole Morgan di e-mel beliau, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman sebenar, yang lain adalah palsu. Hanya ikut semua prosedur dalam Nicole Morgan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman, bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungan ibu Nicole Morgan jika anda benar-benar memerlukan pinjaman nicolemorganloan@gmail.com
    hubungi saya dan juga supaya saya boleh memberi maklumat lanjut dan guardiance hadijaboften2@gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  92. baru Pinjaman Tawaran!
    Ia adalah satu peluang baru lagi, adakah anda dari segi kewangan ke bawah? adalah perniagaan anda menangis untuk kebangkitan semula kewangan, telah anda mendapatkan pinjaman di bank dan tangan pemberi pinjaman yang salah dan anda di mana menolak? mencari tiada lagi, Kami adalah pemberi pinjaman yang boleh dipercayai dan kami memulakan program pinjaman ini untuk membasmi kemiskinan dan mewujudkan peluang untuk keistimewaan yang kurang untuk membolehkan mereka menubuhkan sendiri dan memulihkan perniagaan mereka. untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: gloryloanfirm@gmail.com dan mengisi borang di bawah.

    PEMINJAM'S DATA.
    1) Nama Penuh: ......... 2) Negara: ...... 3) Alamat: ......... 4) Jenis Kelamin: ..................
    5) Status Perkahwinan: ... ..... 6) Pekerjaan: .......... Number 7) Telefon: ........................... 8) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: .... ............ 9) Monthlyincome ...... ...................
    10) Pinjaman Tempoh: ............... 11) Tujuan Pinjaman: ............... 12) Agama: ............
    13) Tarikh lahir: ........................

    sila memohon syarikat yang sah, kejayaan anda adalah matlamat kami.

    ReplyDelete
  93. Agen Obat Bius Asli Chloroform

    - obat bius chloroform

    - obat bius trivam cair

    - obat bius chlorophyll

    - obat bius sleeping beauty

    - obat bius liquid sex

    - obat bius rohypnoll

    Pemesanan Hubungi Kami :

    simpati/Telkomsel : 0822-2357-0785

    Whatsapp : +6282223570785

    ReplyDelete

  94. Adakah anda bosan dengan mencari pinjaman dan gadai janji dari bank? Adakah anda telah sentiasa ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain kerana kredit buruk? Adakah anda kehilangan rumah anda kerana kekangan kewangan? Global Lenders Inc adalah di sini untuk membebaskan anda daripada hutang. Untuk pertanyaan segera, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel powerfinance7@gmail.com

    BORANG PERMOHONAN
    **********************
    1) Nama penuh: .....
    2) Seks: ........
    3) Bilangan yang diperlukan pinjaman: ...
    4) Tempoh pinjaman: ................
    5) Negara: .......
    6) Alamat rumah: ..
    7) Nombor telefon bimbit: .....
    8) Pekerjaan: ....
    9) Pendapatan Bulanan: ......
    10) Tarikh gaji: ....
    11) Tujuan pinjaman itu; ...
    12) Jika anda mendapat iklan kredit kami: ....
    13) Cara e-mail address: ........

    Menunggu jawapan segera anda.
    Semoga Allah memberkati anda.
    IBRAHIM MUSA
    Power Services Financial Pvt.
    Hubungi kami: powerfinance7@gmail.com

    ReplyDelete
  95. Halo, nama saya Sulis Susanti dari Indonesia, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu.
    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, aku jatuh korban penipuan oleh beberapa perusahaan pinjaman online, karena saya perlu sebuah perusahaan pinjaman yang jujur.

    Aku hampir menyerah, tidak sampai saya mencari nasihat dari seorang teman yang kemudian mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman yang sangat handal JOY WILSON LOAN FIRM, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari 750 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah pinjaman yang saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres.

    Saya ingin Anda yakin dan percaya diri bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kertas kerja. Saya percaya Ibu Joy Wilson sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: (joywilsonloanfirm@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (sulissusanti971@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

    ReplyDelete
  96. HARI BAIK KANAK-KANAK MY MALAYSIA

    TESTIMONI PADA BAGAIMANA saya MENYAMBUNGKAN PINJAMAN UNTUK MEMBELI RUMAH DARIPADA SYARIKAT PINJAMAN TANAH DAN TANAH YANG DIKELUARKAN PERUSAHAAN JOSE LUIS PINJAMAN. Saya SANGAT MENJALANKAN HARI INI DAN ALLAH ALLAH.
    ,
    Nama saya Margarida maria Saya berasal dari bandar Johor Bahru di malaysia Saya berkahwin, saya telah mencari syarikat pinjaman tulen selama 5 bulan yang lalu, untuk membeli sebuah rumah
    Semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya mempercayai mereka dan pada akhirnya
    Pada hari itu, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa balasan, semuanya
    Harapan saya hilang, saya keliru dan kecewa, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang dari
    Kawan, saya beritahu dia semua yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, itu
    Dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan apa-apa jumlah pinjaman
    Diperlukan oleh saya dengan kadar bunga yang sangat rendah sebesar 2%, dia baru saja mendapat
    Pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, saya lakukan
    Sama seperti dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka di Email: (joseluisloans@gmail.com) saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
    Kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
    Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
    Syarikat-syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
    Sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi
    (Joseluisloans@gmail.com) mereka tidak akan gagal, dan
    Hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya.Beliau hubungi syarikat pinjaman JOSE LUIS hari ini dan dapatkan pinjaman anda daripada mereka, Tuhan memberkati syarikat pinjaman JOSE LUIS untuk tawaran pinjaman tulen mereka.
     Pastikan anda menghubungi JOSE LUIS Pinjaman untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa tekanan.

    ReplyDelete
  97. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan kebutuhan keuangan Anda? Apakah Anda membutuhkan dana untuk melunasi hutang Anda? Apakah Anda mencari modal awal? Atau Anda ingin memperpanjang bisnis yang ada, mohon telusuri lebih lanjut karena kami menawarkan pinjaman antara {Manimum $5.000,00 sampai $20,000,000.00 maksimum}, kami dapat dipercaya, santai, masuk akal dan dinamis, dengan Jaminan 100% Kami juga menyediakan jenis investasi {£, €, IDR dan $} Bagian yang paling menarik adalah pinjaman kami ditawarkan di Suku Bunga yang sangat rendah silahkan hubungi kami melalui alamat kontak berikut
    Website: https: //iskandarlestari.wordpress.com
    E-mail {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
    BBM INVITE: {D8980E0B}

    ReplyDelete
  98. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan kebutuhan keuangan Anda? Apakah Anda membutuhkan dana untuk melunasi hutang Anda? Apakah Anda mencari modal awal? Atau Anda ingin memperpanjang bisnis yang ada, mohon telusuri lebih lanjut karena kami menawarkan pinjaman antara {Manimum $5.000,00 sampai $20,000,000.00 maksimum}, kami dapat dipercaya, santai, masuk akal dan dinamis, dengan Jaminan 100% Kami juga menyediakan jenis investasi {£, €, IDR dan $} Bagian yang paling menarik adalah pinjaman kami ditawarkan di Suku Bunga yang sangat rendah silahkan hubungi kami melalui alamat kontak berikut
    Website: https: //iskandarlestari.wordpress.com
    E-mail {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
    BBM INVITE: {D8980E0B}

    ReplyDelete
  99. Halo semua,
    Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , Mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu negara Sepanyol, saya harap saya akan bertemu dengan orang yang betul, tetapi saya tidak Dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses tersebut.
    Nasib baik untuk saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN AMANAH, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, Tetapi saya mendapat pinjaman saya dalam masa kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
    Jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com

    ReplyDelete
  100. 100% Pinjaman untuk tawaran anda!

    Kadar faedah yang rendah
    Kadar serendah 3%! Kadar faedah 0% untuk 6 bulan pertama

    TIDAK DITERIMA / TIDAK COLLATERAL
    Tidak perlu memanfaatkan sebarang aset untuk memperoleh modal

    NO RESTRICTIONS
    Dana boleh digunakan sama seperti wang tunai.

    PEMBIAYAAN SEBAGAI HINGGA 15 HARI
    Proses kelulusan cepat

    Kami tidak mengenakan bayaran untuk mengemukakan permohonan, kami dibayar semata-mata berdasarkan keputusan.

    PENGELUARAN INCOME NO
    Pendapatan yang dinyatakan sahaja

    Hubungi kami hari ini melalui e-mel. Springleaf_finance@outlook.com


      Adrian Winson

    ReplyDelete
  101. KABAR BAIK!!!

    Nama saya Aris Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu untuk Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran dimuka, tetapi mereka adalah orang-orang iseng, karena mereka kemudian akan meminta untuk pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, sehingga hati-hati dari mereka penipuan Perusahaan Pinjaman.

    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dan tingkat bunga hanya 2%.

    Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan, telah dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

    Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Cynthia, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening mereka bulanan.

    Sebuah kata yang cukup untuk bijaksana.

    ReplyDelete
  102. Saya Widaya Tarmuji, saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah TRACY MORGAN LOAN FIRM. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir 32 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

    Tapi Tracy Morgan memberi saya mimpi saya kembali. Ini adalah alamat email yang sebenarnya mereka: tracymorganloanfirm@gmail.com. Email pribadi saya sendiri: widayatarmuji@gmail.com. Anda dapat berbicara dengan saya kapan saja Anda inginkan. Terima kasih semua untuk mendengarkan permintaan untuk saran saya. hati-hati

    ReplyDelete