Thursday, 6 November 2014

Menyelami masalah kewangan IKAN!

Aku ada dapat email dari seorang pembaca blog yang sudi berkongsi status kewangan beliau dan minta aku fikirkan.
Beliau seorang perempuan dan merupakan kakitangan kerajaan (but sudah jadi bini orang....hmmm).

Emailnya berbunyi begini.







Panjang kan cerita dia ni, so aku kelaskan soalan dia kepada beberapa perenggan untuk mudah aku
jawab.

Ni jawapan aku untuk cik puan ikan ni.

Perenggan no 1: Bayar lebih untuk setel hutang honda City. 
Bayar lebih hanya mencepatkan bayar hutang, tapi TIDAK menjimatkan interest. Untuk makluman, hutang kereta adalah ditetapkan masa kita sign loan, sebab loan kereta adalah FLAT rate!
Kalau jumlah loan + interest adalah RM 50K, u kena bayar RM 50k jugak.
Cara cepat nak setel hutang kereta, jual je kereta tu!


Perenggan no 2: Tiada dana kecemasan tapi ada emas RM 30k.
Aku rasa untuk tujuan dana kecemasan, puan masih perlukan cash. Sebab kalau perlu duit tengah2 malam, bila masa nak pegi pajak emas. Gunakan duit extra RM 500 bayar kereta tadi, masuk dalam dana kecemasan.

Perenggan no 3: Nak beli rumah ke nak beli ladang?
Bergantung. Keperluan asas manusia mesti ada rumah, jadi cari la rumah dulu untuk keluarga puan. Takkan nak duduk dalam ladang kelapa sawit pulak. Kalau dah ada rumah, terpulang la pada puan nak beli rumah seterusnya atau ladang, janji boleh mendatangkan hasil bergantung pada masa, lokasi dan harga.

Perenggan no 4 / 5 / 6: 
Jumlah gaji bersih puan adalah RM 1692.11, selepas campur nafkah sang suami tolak perbelanjaan bulanan. Simpan semua duit ni dalam ASB, TH atau unit trust (bab unit trust boleh contact saya terus, hehe). Cukup 12 bulan, jumlah simpanan sudah ada RM 20,305 (tidak termasuk dividen). Kalau berjaya sampai peringkat ni, saya yakin puan akan seronok tengok baki dalam akaun.

Biasanya, pada peringkat ini, puan akan mula jadi TAMAK. Puan akan terus menyimpan RM 2500 sebulan supaya hujung tahun nanti baki akaun puan ada RM 50,000 pulak!

Kesimpulannya, back to basic. Strengthen your foundation first before taking more loads.

Sekian saja perkongsian untuk hari ini. Semoga bermanfaat.

p/s: Besar jugak gaji orang gomen ni, not bad.

4 comments:

  1. Dulu semua org tak nak keje gomen.. sekarang berebut2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biarlah rezeki orang...insyaAllah ada rezeki kita..

      Delete
  2. nak tya.. unit trust ni mcm mana plak yer.. maaf bertanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. refer link ni...
      http://faridpunya.blogspot.com/2015/02/cerita-unit-trust-rm-100-sikit-sikit.html

      Delete